· 

3D GEBRUIKEN IN PHOTOSHOP


Nou ben ik al zo lang aan het 'Photoshoppen' maar toch zijn er duizenden mogelijkheden die ik nog nooit uitgeprobeerd heb. Daar is sinds kort verandering in gekomen.

 

Ik gebruik Photoshop nu online. Eerder kon je het programma kopen, installeren op je computer en als er updates waren dan kon je die downloaden. Sinds een paar jaar zijn de programma's van Adobe niet meer te koop maar kan je het programma naar je keuze 'huren'. Ik heb dat gedaan met Photoshop. Per maand betaal ik een bedrag en in ruil daarvoor heb ik 24/7 een programma dat helemaal up to date is (en blijft) met nog allerlei andere voordelen.

 

Dit betekent dat ik veel meer mogelijkheden heb en dus wilde ik de 3D-optie eens bekijken. Nou, dat heb ik gedaan en ik kon het weten van tevoren: ik kom nog meer tijd tekort dan ik al wist;-)

Bergen in Zuid-Afrika met ravijn en water

Je moet ergens beginnen dus eerst YouTube bezocht. Ik zoek daar graag naar voorbeelden en uitleg want als ik het wiel niet uit hoef te vinden dan is dat wel zo prettig. Ik heb een aantal goede video's gevonden, met dank aan de makers! Die heb ik opgeslagen op mijn harde schijf, zodat ik ze altijd snel terug kan vinden.

 

Niet iedereen die zo'n (les)video geplaatst heeft kan een heldere uitleg geven. Veel mensen slaan stappen over en dat is niet handig, want als leerling loop je dan al snel vast en kom je er niet meer uit. Als ik 2 á 3 voorbeelden gevonden heb dan ga ik zelf aan de slag. En dan maar hopen dat het wat wordt!


Omdat ik veel werk aan de website van het bedrijf van mijn dochter in Zuid-Afrika (zie de logo's hierboven) vind ik het altijd slim om twee vliegen in een klap te slaan: ik oefen met iets nieuws en komt daar iets leuks uit dan kan ik dat meteen plaatsen op Facebook, Instagram, Pinterest of haar website. Vandaar de keuze van de foto helemaal bovenaan: de Drakensbergen, die zij ziet vanuit haar tuin midden in de Zuid-Afrikaanse bush.

 

Waarom twee logo's? De linker is een 'vast' logo, die is zoals hij is en deze gebruik ik vrijwel altijd als ik iets plaats op social media. De rechter is een 'vrijstaand' oftewel transparant logo, wat betekent dat het wit allemaal weg is en de rest overblijft. Als je dat logo gebruikt kan je de achtergrond er doorheen zien, wat bij de linker niet het geval is.

 

Omdat ik met 3D wilde oefenen heb ik de transparante gebruikt.

Drakensbergen in Zuid-Afrika met ravijn en rivier

In mijn eerste blog heb ik uitgelegd hoe lagen werken in Photoshop en die heb ik hier ook gebruikt (eigenlijk werk ik altijd met lagen). Ik nam dus eerst de foto van de bergen en daar heb ik het transparante logo overheen gelegd. Ik selecteerde de laag van het logo (dan weet Photoshop dat je alleen dat specifieke item wilt bewerken) en gaf een 3D-commando. En toen was het dus (voor mij als leek op 3D-gebied) een verrassing hoe het eruit zou komen te zien. 

 

Het logo was nog steeds plat, maar als je in 3D gaat werken krijg je automatisch de 'gereedschappen' die daarbij horen. Ik ben wat gaan spelen en kreeg bovenstaand resultaat. Diepte en een beetje donker dus;-)

 

Ik had het logo nog kunnen kantelen, achterste voren draaien, op zijn kop zetten enz., maar dit vond ik voor een eerste verkenning wel voldoende.

Drakensbergen met ravijn en rivier in Zuid-Afrika

Het is heel anders werken met deze mogelijkheid dus ik moest eerst uitvogelen hoe ik het logo lichter kreeg. Uiteindelijk is het gelukt. Maar wat ga je er dan verder mee doen? Ik bedacht dat ik het logo meer in het ravijn wilde hebben, net zwevend boven het water. Dat betekent dat er een weerspiegeling in dat water moest zijn.

Drakensbergen met ravijn en rivier in Zuid-Afrika

Het logo heb ik iets kleiner geschaald en laten zakken tot vlak boven het wateroppervlak. Daarna de weerspiegeling eronder. Dat doe je door de laag met het logo te kopiëren, verticaal te kantelen, de kopielaag op de juiste plek schuiven en de transparantie verlagen. Als je de foto aanklikt dan kan je onderaan zien hoe dat is geworden. Er was maar een smalle strook water beschikbaar, maar het is wel goed te zien.

Drakensbergen in Zuid-Afrika met ravijn en rivier en logo

Om het geheel af te maken tekst erboven gezet en de koning der dieren een prominent plekje gegeven. Voor een eerste oefening met 3D niet slecht vind ik zelf;-)

 

Inmiddels staat hij op Facebook en kan ik door met de volgende oefening:-)

 

Hieronder zet ik een link naar een van de video's op Youtube die ik bewaard heb. Duurt zo'n 15 minuten en laat heel goed de mogelijkheden zien van 3D.

YOUTUBE VIDEO


Reactie schrijven

Commentaren: 0