· 

LESJE FOTOBEWERKING 01


Photoshop les

Omdat ik al mijn bewerkingen met Photoshop doe geef ik hier een korte uitleg van dit veelzijdige programma. Klik op de foto's om te ze te vergroten.

 

De foto hierboven laat een zwarte ondergrond zien, die hoort bij het programma. Daarop heb ik een nieuw document aangemaakt. Formaat en kleur bepaal ik zelf, in dit geval rood. Dat rode vlak is de eerste laag. Photoshop werkt met lagen en je zult zien dat bij vrijwel elke bewerking een nieuwe laag wordt gemaakt. Voordeel daarvan is dat als je een miskleun maakt, dit altijd te herstellen is zonder de andere lagen te beschadigen. Rechts zie je een kolom waar altijd alle lagen die je gemaakt hebt aangegeven staan.

 

Je ziet daar de rode laag onderop, die heet standaard 'Background' (achtergrond). Daarboven zie je ook lagen maar die heb ik even onzichtbaar gemaakt d.m.v. het oogje ervoor. Oogje zichtbaar, laag zichtbaar. Oogje onzichtbaar, laag onzichtbaar. Dat regel je allemaal zelf.

Photoshop les

Op de foto hierboven zie je dat het oogje voor de volgende laag zichtbaar is, dus de witte laag is nu ook zichtbaar. Ik heb deze en de volgende lagen in perspectief gezet met een schaduw eronder, zodat je ziet hoe ze 'gestapeld' worden.

Photoshop les

Ik had een foto geïmporteerd en dat is de volgende laag. Oogje aan, fotolaag zichtbaar.

Photoshop les

Als ik de rode zeilboot twee keer op deze foto wil hebben dan trek ik een selectiekader om de boot en geef een commando waardoor Photoshop alles binnen dat selectiekader dupliceert. Als je de foto aanklikt/vergroot zie je het kader om de boot heen (in dit geval niet zo nauwkeurig gedaan, maar het is een voorbeeldje hè;-) 

Photoshop les

Als bovenstaande gedaan is kan ik zeilboot nummer twee 'oppakken' en overal heen slepen. Ik kan hem groter of kleiner maken, alle kanten op kantelen, in spiegelbeeld zetten, een andere kleur geven enz. Hier heb ik hem naar de rechterbovenhoek gesleept. Die losse boot staat weer op een eigen laag, die verder transparant is. 

 

Je ziet ook het woord TEKST staan. Die laag wordt ook tekstlaag genoemd en is altijd transparant, op de tekst zelf na. Ik heb voor dit voorbeeld vijf lagen aangemaakt. Elke laag kan versleept worden. Alles wat je wilt doen met een foto kan je doen. Daarom werk ik er zo graag mee!

Photoshop les

Dit is een oude foto van mezelf. Ik heb hem al eerder op virtuePhoto gepost, maar nu heb ik er een ingekleurde versie bijgemaakt. In de kolom rechts zie je hoeveel lagen gemaakt zijn. Als ik het haar wil kleuren dan selecteer ik dat gedeelte; net zoals bij de zeilboot alleen maak ik deze keer geen kopie van het haar. De selectie zorgt ervoor dat alleen het haar een bruine tint krijgt. Hoe ik dat doe wordt te technisch (met maskers), maar je ziet dat ik alle lagen een naam heb gegeven om ze uit elkaar te kunnen houden. Dit zijn 17 lagen en je kunt oneindig doorgaan.

 

Hier was de foto nog lang niet af maar met die tussenstappen zal ik je niet vermoeien;-)

Photoshop les

Op rij: links de oude, licht beschadigde, kwalitatief slechte foto. In het midden de gepimpte versie en rechts het ingekleurde exemplaar. Helemaal rechts in de kolom zie je de lagen waar deze collage uit bestaat, zes in dit geval. Elke laag kan ik dus nog steeds aanpassen, net zolang tot ik alle lagen 'bundel'. Dan is het nog maar één laag die alle voorafgaande bewerkingen bevat.

Zo, snap je het een beetje?  Photoshop heeft miljarden mogelijkheden, vandaar dat ik nog lang niet uitgeleerd ben. Mocht je nou toch nog iets willen weten of zeggen dan druk je op de knop 'CONTACT' hieronder in de grijze balk:-)


Reactie schrijven

Commentaren: 0